Patří mezi vaše oblíbené destinace na letní dovolenou břehy států, které jsou neúnavně omývány vlnami středozemního moře? Libujete si v tamních restauracích a hotelech na ochutnávání všemožných specialit, obzvláště těch z mořských plodů? Středomořská kuchyně se do povědomí Čechů dostává čím dál více a stále větší množství labužníků si toto gastronomické potěšení dopřává také za zdmi jejich domovů.
V dnešní době není problém sehnat kvalitní čerstvé mořské plody, a tak nám nic nebrání si pomocí receptů dostupných na internetu, nebo těch, které jsme si přivezli z letní dovolené, připravit například tradiční italské těstoviny „frutti di mare“ s lahodnými slávkami, krevetami, či dokonce s kousky sépie. Jednoduché a geniální jídlo, které roztančí vaše chuťové buňky a přitom je jeho skladba zároveň vyvážená a zdravá. A co teprve typická španělská paella, pokrm, ve kterém mohou také dominovat mořské plody všeho druhu. Těmito typickými pokrmy však středomořská kuchyně zdaleka nekončí. Možná jste měli možnost ochutnat také „gambas de ajo“, krevety na česneku, které bývají podávány s typickým španělským bílým chlebem a s nejrůznějšími zeleninovými saláty, či krevetovou polévku, která je velmi oblíbená zejména pro její rychlou přípravu.
Jste-li milovníky podobných chutí a vaříte-li s oblibou ať už pro sebe nebo pro přátele nové středomořské recepty, možná oceníte přehledně členěné stránky www.spanelskerecepty.cz, kde můžete najít mnohé tradiční i méně známe recepty španělské kuchyně. Kromě návodů na chutné pokrmy stránka nabízí také mnohé zajímavosti o této světově známé kuchyni. Spolu s cizokrajnými pokrmy můžete vaši tabuli při speciálních příležitostech ozvláštnit také o nové možnosti stolování. Věděli jste například, že Španělé jí tradiční „tapas“ holýma rukama a že papírové ubrousky, do kterých si následně utírají jídlem umaštěné prsty většinou hází pod stůl? V restauraci, samozřejmě! Proč si ale někdy jejich způsoby z legrace nevyzkoušet také za zdmi vašich domovů? Třeba pak lépe porozumíte také jejich jižanské nátuře…